fbpx

Aktivni odmor

Za sve turiste koji žele aktivan odmor i traže poseban doživljaj na rijetkim i jedinstvenim lokacijama, barska opština je pravi izbor. Bar ima  planine, more, jezero i rijeke. Ima stara sela, mostove i pećine. Raznolika kulturna dobra, atraktivne destinacije i neponovljivi prizori ostaviće svakog gosta bez daha.  Biciklističke i pješačke staze, ostrva na jezeru i blago podmorja čine ponudu Bara unikatnom.

Blago barskog podmorja

,,Savoy“ – olupina vojnog aviona iz II svjetskog rata

Blizu plaže Čanj se nalazi olupina italijanskog vojnog aviona, pogođenog za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dobro su očuvana oba krila i dva motora, a rep aviona je stradao u eksploziji. Dubina lokacije je 54 m, a vidljivost je odlična. 

 

Dvomotorni bombarder...

Nalazi se nadomak Čanja, u pijesku na dnu dubine 54 metra, gdje je još uvijek stanište desetinama jastoga i pagrova. Ovu olupinu je dosad posjetio mali broj ronilaca, okupljenih na specijalizovanom ronilačkom brodu ,,Down under“. Nedavno je utvrđeno da je riječ o njemačkom dvomotornom srednjem bombarderu iz II svjetskog rata “junkers ju 88“ koji je opsluživala četvoročlana posada.  

Vide mu se jasno oba krila bez oznaka, dugačka 5-6 metara, jedno je žute boje, kao i dva motora. Propeleri se ne vide, izuzev malog dijela elise. Kuriozitet je da je avion ostao čitav, da se nije raspao, pa se pretpostavlja da je prije potonuća pilot uspio da spusti avion na morsku površinu. Avion je na velikoj dubini i dostupan samo veoma iskusnim, tehnički opremljenim roniocima - rekreativni i ronioci ispod ,,tri zvjezdice“ ne treba ni da pomišljaju na obilazak aviona, jer je dubina opasna.

Barsko podmorje krije još nekoliko atraktivnih hidroarheoloških lokaliteta koji su na veoma velikim dubinama. 

Riječ je o amforištima iz III v. p. n. e. i II v. p. n. e. kao i o potopljenom jedrenjaku iz 18. vijeka sa dva pramčana topa, koji se nalazi ispred Bigovice. Od novijih nalazišta, duboko pod vodom nalaze se američki bombarder B-25, te po jedan njemački ,,meseršmit“ ME109 i jedan britanski ,,spitfajer“, oboreni u II svjetskom ratu nadomak Bara.

 

Greben Kraljevskog zaliva i pećina Mikovića

U okolini barskog podmorja još su interesanti greben Kraljevskog zaliva, koji je odličan za početnike i pećina Mikovića, dugačka 150 m, koja se završava dijelom van vode i ukrašena je crvenim stalaktitima. Nalazi se na južnoj strani poluostrva Volujica, blizu uvale Bigovica. Prema navodima srećnika koji su je posjetili, to je najbolja pećina za turističko ronjenje u Crnoj Gori. Ulaz u samu špilju sa južne strane je na dubini 7 do 8 metara. Neposredno po ulazu u špilju ona se grana u dva pravca. Na desnom pravcu špilja se proteže kroz niz lavirinata u kojima vlada veoma slaba vidljivost i dosta su tijesni. Lijeva strana špilje je prostranija i pogodnija za ronjenje. Čitava dužina lijeve strane špilje je obilježena čeličnom sajlom koja je dobar putokaz do kraja špilje. Na samom kraju je sifon u koji se ulijeva slatka i hladna voda i tvori jezero. Dobila je ime po legendarnom Miki Munji, Miodragu Mitkoviću, građevinskom inženjeru i roniocu. 

 

Hidroarheološki lokalitet Bigovica

Hidroarheološki lokalitet Bigovica, iz antičkog perioda, nalazi se u neposrednoj blizini barske luke. Riječ je o prirodnoj uvali koja je od III v. p. n. e. do XVI v. n. e. korišćena kao zimsko pristanište, jer je zaštićena od vjetra. Na ovom lokalitetu potvrđeno je nekoliko amforišta, kao i  ostaci antičkog brodoloma iz IV vijeka kao i mnogobrojni ostaci drugog arheološkog materijala koji sežu do XVI vijeka. Ispred antičkog lokaliteta Bigovica postoji veliki jedrenjak sa topovima koji ima specifičnu priču. Ostao je netaknut jer je na prilično velikoj dubini.

 

Jahta kralja Nikole Petrovića ,,Rumija“

Čuvena jahta kralja Nikole Petrovića ,,Rumija“ nalazi se potopljena u barskom akvatoriju, 80 m od glavnog lukobrana, na dubini od 18 m. Bila je ponos i najljepši brod crnogorske flotile, sa dva jarbola, duga 47.78 m i široka 6.10 m. Kupio ju je sultan Abdul Hamid u Engleskoj i darovao je kralju Nikoli. U početku je služila za prevoz kraljevske porodice od Kotora do rijeke Bojane, a u Balkanskom ratu prevozila je ratni materijal i vojsku. U I svjetskom ratu  služila je za snabdijevanje crnogorske vojske, a prevoženi su hrana, municija i ratni materijal iz Bara za Medovu u Albaniji. Austrougarski ratni brodovi torpedirali su jahtu i ona je potonula na ulazu u barski zaliv. Ova jahta spada u rijetke podvodne objekte koji su stavljeni pod zaštitu države, mada su brod gotovo ,,očistili“ lovci na podvodne dragocjenosti. U najnovije vrijeme izrađen je konzervatorski projekat čije će mjere doprinijeti očuvanju ovog nacionalnog dobra.

Olupina francuskog razarača ,,Dague“, potonulog za vrijeme I svjetskog rata

Savremeni francuski vojni brod sa početka XX vijeka, razarač ,,Dague“, jedan je od najpopularnijih među roniocima. Nalazi se nedaleko od barske luke. Brod je sagrađen 1908. godine u Francuskoj. Prije nesreće 1915. godine bio je usidren nedaleko od luke Bar. ,,Dague“ je zahvatila snažna bura, koja ga je zajedno sa sidrom odvukla daleko od obale, pa je naišao na austrougarsku podvodnu minu i nakon velike eksplozije potonuo. Poginulo je 39 mornara. Brod je imao brzinu od 30 čvorova, parni pogon i od oružja  dva topa od 37 mm i 4 torpeda. Dubina lokacije je 18 m, a vidljivost je dobra.

 

Olupina italijanskog teretnog broda Quinto

Južno od grada Bara, ispod uvale Bigovica, u blizini hridi Šogavica, 31. decembra 1940. godine italijanski teretni brod ,,Quinto“ sudario se sa grčkom podmornicom ,,Katsonis“ i potonuo, pretvrpjevši ozbiljnu štetu. Brod je potpuno razoren, pa se na dnu mogu vidjeti detalji njegove unutrašnjosti, kao i dio tereta koji je prevozio. Oko broda su razbacana burad u kojima je prevožena nafta. Dubina lokacije je 32 m, a vidljivost za ronioce promjenljiva.

 

Olupina nepoznatog vojnog broda iz XVIII vijeka

Barska rivijera skriva jednu od najintrigantnijih tajni Jadranskog mora. Ovaj brod je slučajno primijećen od strane podvodnih kinematografa 1993. godine. Nalazi se na morskom dnu u horizontalnom položaju, a na njegovom lijevom krilu se vide dva topa, koja kao da su bila spremna za paljbu prije nego što je brod potopljen. Istraživanja lokacije su dovela samo do novih zagonetki. Materijali, koji su korišćeni prilikom gradnje broda potiču iz XIX vijeka, a njegovo oružje – iz XVIII vijeka. Možda će u budućnosti arheolozi detaljnije analizirati ovu neistraženu olupinu i dati nam odgovore na sva pitanja. Dubina lokacije na kojoj leži brod je oko 30 m. 

 

Ostaci potopljenog antičkog hrama iz II-IV vijeka

Nakon  senzacionalog otkrića ostataka potopljenog antičkog  hrama iz II-IV vijeka, u plićaku uvale Maljevik u Sutomoru u septembru 2009. godine, JP Kulturni centar Bar pokrenuo je saradnju sa engleskim univerzitetom Sautempton, čuvenom po podvodnim arheološkim istraživanjima. Otkriveni su enormno veliki komadi stubova prečnika oko 90 centimetara, koji leže zajedno sa ostalim arhitektonskim elementima, teškim i po nekoliko tona,  na dubini od oko dva metra. Ostaci su vidljivi i sa površine mora, kada je voda  bistra i bez talasa. Nakon valorizacije ovog otkrića, lokacija će postati jedna od najznačajnijih podvodnih atrakcija za turiste-ronioce. Zbog značaja podvodno-arheološkog otkrića potonulog i zaboravljenog hrama, Maljevik je prepoznat i uvršten među najznačajnije podvodno- arheološke lokalitete svijeta.

Međunarodni ronilački tim arheologa počeo je istraživanje potopljenog antičkog grada, za koji se pretpostavlja da je iz III-IV vijeka. Cilj je istraživanje arhitektonskih elemenata koji su pripadali antičkom hramu i detaljno rekognosciranje uvale Maljevik. 

 

Aktivni odmor

Aktivni odmor

Za sve turiste koji žele aktivan odmor i traže poseban doživljaj na rijetkim i jedinstvenim lokacijama, barska opština je pravi izbor. Bar ima  planine, more, jezero i rijeke. Ima stara sela, mostove i pećine. Raznolika kulturna dobra, atraktivne destinacije i neponovljivi prizori ostaviće svakog gosta bez daha.  Biciklističke i pješačke staze, ostrva na jezeru i blago podmorja čine ponudu Bara unikatnom.

Kajakarenje

Kajakarenje -  sport nadmudrivanja sa rijekom i njenim brzacima, u Crnoj Gori, zbog visine vodostaja, moguć je tokom cijele godine, na  rijekama Tara i Lim. Strastvene kajakaše možete da vidite i u zimskim mjesecima, što ne preporučujemo nedovoljno iskusnima. Najbolje vrijeme za kajaking je od aprila do juna. Osim na rijekama, ovim dinamičnim sportom možete se baviti i uz crnogorsku obalu, poznatu kao biser Jadrana. 

Jedinstven doživljaj pružiće vam kajakarenje po Skadarskom jezeru. Veslajući možete  istraživati  najintrigantnija i najtajanstvenija  ostrva - gorice  i  neobična sela duž obala jezera. 

 

Krstarenje jezerom

Krstarenje Skadarskim jezerom pruža uživanje u njegovim prirodnim ljepotama, močvarnim obalama prekrivenim trskom, lokvanjima i kasaronjom, mnogobrojnim ostrvima - goricama i kulturno-istorijskim spomenicima. Prelijepe, skrivene plaže i kupanje u jezeru sastavni su dio ove avanture. U turističkoj ponudi je i vožnja tradicionalnim drvenim čamcima – čunovima.

Krstarenje jezerom vrši se u organizaciji licenciranih preduzetnika. Brodovi polaze sa pristaništa u Virpazaru.

Pojedini preduzetnici angažuju vodiče za prirodne i kulturne vrijednosti. Ukoliko brod ili grupa nemaju svog vodiča, moguće ih je angažovati.

 

Krstarenje morem

Marina Bar je značajan činilac u nautičko-turističkoj ponudi Bara i Crne Gore. Nalazi se u srcu barskog zaliva, ima veoma atraktivan geografski i saobraćajni položaj. Marina je smještena pored gradske plaže, okružena kvalitetnom turističkom i infrastrukturnom logistikom, koju čine: Turistička organizacija Bar, hoteli, restorani, banke, pošta, Lučka kapetanija, teniski tereni i megamarketi.

Marina Bar je idealna kao polazna luka za plovidbu crnogorskom slikovitom obalom, uvalama i lučicama. Visok nivo sigurnosti, kadrovska i tehnička opremljenost, briga za ljude i imovinu, blizina Luke, aerodroma i željeznice čine Marinu pouzdanim turističkim partnerom.

Briga za goste u Marini je uvijek na prvom mjestu, pa ovdje imaju sve informacije o bezbjednosti plovidbe, servisni hangar i sve druge neophodne uslove za usluge krstarenja jedinstvenom obalom. 

Na raspolaganju turistima postoje i brojni taxi-brodovi koji nude cjelodevne izlete, dnevne i noćne vožnje i obilazak najljepših destinacija obale. Među njima su i one do kojih se jedino može doći morskim putem, kao npr. na Kraljičina plaža ili plažu iza brda Volujice.

I za jedrenje kao sport, na crnogorskoj obali, sve vam ide na ruku: vjetrovi koji stvaraju odlične uslove za vježbanje, sunce i klima. U toku godine održava se petnaestak regata, uglavnom memorijalnog tipa. Najznačajnija je Montenegro kup, takmičenje malih jedrilica u julu. Lokalni klubovi daju časove ili mogu gostima organizovati jedriličarski izlet.

 

Pješačke ture

Pješačke ture

Ljubitelji pješačenja mogu uživati u prelijepim pejzažima i specifičnostima kulturnog nasljeđa duž desetine kilometara markiranih staza na obalama jezera i mora. Znatan je broj pješačkih tura i svaka je na svoj način interesantna i jedinstvena.

Pregled pješaških tura u katalogu Aktivni turizam TO Bar 

Posmatranje ptica

Sve je više amaterskih posmatrača ptica, koji putuju širom svijeta u potrazi za očuvanim staništima sa velikim brojem vrsta ptica. Bar ima jednu od najljepših destinacija sa najraznovrsnijim ptičjim svijetom, a to je Skadarsko jezero. 

Površinom koja, zavisno od vodostaja, varira od 370 do 530 kilometara kvadratnih, Skadarsko jezero najveća je slatkovodna površina na Balkanu. Zbog geografskog položaja i odlika submediteranske klime, zimi je jedno od najznačajnijih boravišta ptica močvarica u Evropi. 

Skadarsko jezero je stanište 280 vrsta ptica, što čini oko 50% ukupnog broja evropskih  vrsta i  jedno je od najbogatijih močvarnih područja u Evropi, a rijedak primjerak kudravog pelikana zaštitni je znak Nacionalnog parka.

U gotovo divljim močvarnim oblastima Skadarskog jezera žive mješovite kolonije pelikana, kormorana, čigri, čaplji i drugih vrsta. Posmatranje ptica na Jezeru može se organizovati iz čuna ili sa za to posebno izgrađenih platformi. Najbolji period za posmatranje ptica je zima ili jesen, jer tada Skadarsko jezero prelijeću velika jata migratornih ptica.

Tokom zime, u skadarsko utočište stižu letači sa raznih strana svijeta, između ostalog iz zapadnog Sibira ili iz Afrike. Ovdje se dobro osjeća čak i veoma rijetka crna afrička čaplja. Šarolik je svijet u ptičjem raju: vrludaju razne vrste pataka (divlja, gluvara, zvizdarka, lastarka) i gusaka (siva, krza, kašikara), gnjurci, šetkaju kormorani, čaplje, ibisi, kruže orlovi (kraljevski, kliktaš, planinski, stepski), supovi, droplje. Srebrnasti galebovi su umjesto morskog ovdje izabrali ostrvo za svoje gnjezdilište. Nedaleko je i ostrvo Omerova gorica, naselje sivih čaplji među stablima lovora, jedina poznata kolonija čaplji na lovorima.

Za posmatranje ptica obavezna je najava, barem jedan dan ranije, Nacionalnom parku Skadarsko jezero. Organizuje se iz čuna ili sa platforme osmatračnice u Radušu, odakle se pruža neponovljiv pogled na floru i faunu jezera.

Turisti dolaze u potragu za pticama tokom cijele godine, pri čemu koriste objekte za smještaj manjeg kapaciteta (porodični hoteli i seoska domaćinstva), autentičnu hranu i piće, lokalne vodiče i prevoz, a turistička ponuda Bara sve to ima u izobilju.

 

Aerodromi

Putnicima koji u Crnu Goru stižu avionom, na raspolaganju su dva međunarodna aerodroma, u Podgorici i Tivtu. Aerodrom Golubovci - Podgorica udaljen 41km od Bara. Aerodrom Tivat je udaljen 58 km od Bara.

Brodske linije

Feriboti redovno saobraćaju na linijama: Bar-Bari-Bar, Bar- Ankona-Bar.

Željeznica

Saobraćaj se odvija na kolosjeku normalne širine. Glavni željeznički pravci su Bar-Podgorica-Beogard-Subotica sa krakom Podgorica-Nikšić.

Drumski saobraćaj

Ukupna dužina puteva u Crnoj Gori iznosi 5.174 km. Dva najvažnija putna pravca u Crnoj Gori su Jadranska magistrala od Igala do Ulcinja (duz obale) i magistralni pravac: Petrovac na moru - Podgorica - Kolašin - Bijelo Polje - granica Srbije (povezuje sjever i jug Republike). Izgradnjom tunela Sozina povezanost sa sjeverom je izuzetno poboljšana.

Bar Info

GPS koordinate Bara su 42º06'N 019º06' E. Opština Bar se proteže na površini od 505km2 i nadmorskoj visini od 4m do 1593m. Opština ima više od 40.000 stanovnika. Dužina morske obale je 46km, a jezerske 65km. Marina ima 1050 vezova. MT pozivni broj za Crnu Goru je +382, a za Opštinu Bar 030. (primjer +38230xxxxxx)

MRCC barradio

MRCC barradio (9833); VHF ch16 i ch24; VHF DSC ch70; MF 2182KHz; MF DSC 2187.5KHz

Montenegro Info

državni kod: ME (MNE); kontinent: Evropa; glavni grad: Podgorica; valuta: EURO €; član EU: ne; NATO član: ne; GSM: 900/1800; naponska mreža: 220V/50Hz