fbpx

do

Bar

dio ljeta

Bar

Interreg ADRION

EMOUNDERGROUNDS

EMOUNDERGROUNDS

Interreg-IPA CBC

Wrecks4All

Wrecks4All

Turistička organizacija

Opštine Bar

Dobro došli

Opštine Bar

Turistička organizacija Bar

Antifašistička mapa

2017

Turistička organizacija Bar će uskoro na svom sajtu objaviti interaktivnu antifašističku mapu, do tada koristite mapu u pdf formatu kojoj možete pristupiti na linku.

{phocadownload view=file|id=3|text=Antifašistička mapa|target=b}

Antifašistička mapa

TO Bar

Panoramska ruta

između dvije čarobne obale

Panoramska ruta

COVID

informacije

COVID
Zvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivna
 

Najkraći mjesec u godini poznat je i kao mjesec ljubavi.

Legenda o Valentinovu, prazniku koji se obilježava svakog 14. februara, jedna je od najpoznatijih na svijetu. 

Potiče iz perioda kada je hrišćanstvo bilo mlada religija, a sveštenik Valentin se oglušio na okrutnu naredbu rimskog cara da se vojnici ne smiju vjenčavati. Naime, Klaudije I je smatrao da će im porodica oduzeti želju za ratovanjem, a Valentin ih je tajno vjenčavao, sve dok ga nisu zatvoriili u tamnicu. Pogubljen je 14. februara, a narod ga je proglasio svecem. 

Valentin je svetac rimokatoličke i protestantske crkve, ali je kao Dan zaljubljenih postao dio globalne kulture. Ljubav spaja, zar ne?  

Ipak, ne smijemo zaboraviti da na našim prostorima postoje zadivljujući primjeri čiste ljubavi koji žive kroz legendu. Jedna takva je priča o Vladimiru i Kosari. 

Knez Vladimir Dukljanski je kao mladić, 997. godine, zarobljen na bugarskom dvoru. U tamnici se desila ljubav između njega i careve kćerke Kosare, koja je mladom knezu spasila život. Naime, princeza je uspjela nagovoriti oca, bugarskog cara Samuila, da im da blagoslov za brak i život na slobodi. Tako su Vladimir i Kosara sretno živjeli u svom dvoru u Krajini, sve dok kneza nisu ubili. Sahranjen je u Prespi, ali je Kosara još jednom bila uporna i prebacila tijelo svog muža u manastir Prečista Krajinska na Skadarskom jezeru, gdje je provela posljednje dane, kao monahinja Teodora. 

Kult kneza, a kasnije sveca Vladimira se u Baru veoma poštuje. Velelepni hram nosi naziv po njemu, a gradski trg po njegovoj ljubavi sa Kosarom. Međutim, to nije jedino romantično mjesto u Baru. 

Dvorac kralja Nikole, koji krasi šetalište, najljepša je građevina te vrste u Crnoj Gori. Sagrađen je u neorenesansnom stilu 1885, kao poklon kralja svojoj mezimici Zorki. Napravljen sa puno ljubavi, odmah nakon oslobođenja Bara, izgledom podsjeća na dvorce iz bajki, sa topovima, kulama stražarama, dvorskom kapelom, balskom dvoranom i raskošnim vrtom. Tu je i romantična zimska bašta, poklon italijanskog kralja Vittoria Emanuela.  

Svaki grad ima svoje mjesto za zaljubljene parove, ali u Baru ćete naći jedno zaista posebno – svjetionik. Šetnjom kroz gradsku marinu stižete do gata na čijem se kraju nalazi svjetionik. Ovo mjesto nema uličnu rasvjetu, ali svjetla grada, iz luke i sa brodića stvaraju atmosferu nalik onoj pod svijećama. Ako ga posjetite danju, vidjećete pregršt ljubavnih poruka ispisanih na pločniku. 

Vjeruje se da vjeridba ispod Stare masline u Baru donosi srećan i dugovječan brak, a da je ova maslina stvarno nešto posebno svjedoči njen životni vijek – dug nevjerovatnih 2240 godina. Najstarije drvo Evrope vjekovima unosi mir i daruje sreću, ljubav i zdravlje onima koji se nađu pod njenom krošnjom. 

Ukoliko ste sujevjerni, svoju ljubav možete „zaključati“ na mostu Željeznice (kod patkica) uživajući u zalasku Sunca koji je najljepši baš sa ovog mjesta.

Zato, pozivamo vas da slavite ljubav u najsunčanijem gradu! Za smještaj, posjetite LOVE BAR (www.love.bar.travel) i odaberite nešto po svom ukusu. Hotelijeri su pripremili pravi ugođaj pa ćete, između ostalog, imati priliku da uživate u romantičnim večerama, spa i wellness uslugama, masažama...

I ne zaboravite da ljubav slavite svaki dan! 

       

dvorac kralja nikolebw

Kalendar

Kalendar dešavanja u Opštini Bar

pon uto sri čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31