fbpx

do

Bar

dio ljeta

Bar

Interreg ADRION

EMOUNDERGROUNDS

EMOUNDERGROUNDS

Interreg-IPA CBC

Wrecks4All

Wrecks4All

Turistička organizacija

Opštine Bar

Dobro došli

Opštine Bar

Turistička organizacija Bar

Antifašistička mapa

2017

Turistička organizacija Bar će uskoro na svom sajtu objaviti interaktivnu antifašističku mapu, do tada koristite mapu u pdf formatu kojoj možete pristupiti na linku.

{phocadownload view=file|id=3|text=Antifašistička mapa|target=b}

Antifašistička mapa

TO Bar

Panoramska ruta

između dvije čarobne obale

Panoramska ruta
Zvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivna
 

 

Bar, 23. oktobar 2020.- Turistička organizacija Bar je realizovala  posjetu novinara njemačkog portala “Boegazin”, Andreasa Bottegera i fotografa Norberta Grossmanna, koji su u Bar doputovali elektičnim vozilom.

 

 

Tokom posjete u periodu od 18.10. do 23.10.202o.godine obišli su najveće arheološko nalazište „crnogorsku Pompeju“ Stari grad Bar. U pratnji vodiča imali su priliku da se upoznaju sa ostacima kulturno-istorijskih znamenitostima koje datiraju iz različitih epoha. Organizovan je i obilazak mlina porodice Metović gdje su gosti degustirali maslinovo ulje i upoznali se kako sa tradicionalnim, tako i sa novim procesom proizvodnje ulja. Nakon toga su posjetili najveći maslinijak „Džidžarin“, gdje im je predstavljena tradicija maslinarstva našeg kraja.

Pored Starog Bara, posjetili su spomenik prirode na Mirovici, Staru maslinu, oko koje su prema običaju obišli tri kruga za zdravlje, sreću i ljubav, zatim je uslijedila  posjeta dvorca kralja Nikole.

Poseban utisak ostavila je panoramska ruta „ Između dvije čarobne obale“ sa koje se pruža prekrasan pogled na ostrva na Skadarskom jezeru. Pored vidikovaca na panoramskoj ruti, obišli su ostatke manastira Prečinsta Krajinska za koju se vezuje legenda o Vladimiru i Kosari, 12 bunara u selu Boljevići i kestenovu šumu. S obzirom da je turizam u ruralnim područjima u ekspanziji i vlada sve veće interesovanje, bili su u prilici da se upoznaju sa ponudom seoskog domaćinstva „Merak“ u Boljevićima, ponudom smještajnih kapaciteta, procesom proizvodnje vina i meda, gdje im je i upriličena degustacija domaćih proizvoda po kojem je poznat crmnički kraj.

Tokom njihovog boravka u Baru je otvorena prva javna električna punionica koju je donirao UNDP, na čijem su otvaranju bili počasni gosti. S obzirom da se u Baru nalazi 16 planinarskih staza organizovana im je pješačka tura na Haj-Nehaj sa čijeg vrha se pruža pogled na Sutomore. Na taj način upoznati su da Bar ima preko 150km pješačkih staza za čije održavanje je TO Bar opredijelila finansijska sredstva, a u cilju razvoja aktivnih vidova turizma i povećanoj posjeti turista u periodu pred i post sezone. Pri povratku, posjetili su ostatke utvrđenog Manastirskog komleksa Ratac koji je osnovan u XI vijeku  između Bara i Sutomora, kao i tri najveća vjerska objekta.

Realizaciju ove studijske posjete podržala je i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje koja je poslednjeg dana boravka gostima predstavila turističku ponudu Prijestonice.

„Teško je izdvojiti i posebno istaći jednu stvar od onoga šta smo sve vidjeli. Jezerska i morska obala su prelijepe, priroda oduzima dah. Bogata ponuda, smještajni kapaciteti i gastro ponuda su na vrhunskom nivou. Bar kao turističku destinaciju ćemo definitivno preporučiti. Oduševljeni smo.“ kazao je novinar poznatog njemačkog portala „ BOEGAZIN“.

 Ovu studijsku posjetu je podržala i NVO „Utjeha“ koja je gostima obezbijedila besplatan smještaj, Kulturni centar Bar obezbijedio je besplatne ulaznice, dok se Turistička organizacija Opštine Bar pobrinula za kompletnu organizaciju posjete na teritoriji barske opštine i podijelila im propagandni materijal kao i poklon dobrodošlice.

STRUČNA SLUŽBA TURISTIČKE ORGANIZACIJE BAR

       

dvorac kralja nikolebw

Kalendar

Kalendar dešavanja u Opštini Bar

pon uto sri čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30